Başarılı Sporcularımız

Ömer URKON 1956

Spora her Saint-Joseph'li gibi okulda, petit quartier'de başladım. İlk spor kulübüm Saint-Joseph Spor oldu. Saint-Joseph Spor, bugün Moda'da Cem sokakta Efes Pilsen tesislerinin bulunduğu yerdeydi. Saint-Joseph Spor bir süre sonra zorunlu olarak isim değiştirdi ve Kadıköy Spor adını aldı. 1953 yılında Saint-Joseph Lisesi, Galatasaray Lisesi'ni yenerek İstanbul Şampiyonu oldu. O takımda görev yapmış olmaktan çok mutluyum.

1956-1957 sezonunda millî oldum. 1957 yılında Fenerbahçe'ye transfer oldum. Fenerbahçe'deki takım arkadaşlarım Can Bartu, Altan Dinçer, Erdoğan Karabelen, Tuğrul Kutadgobilik, Mehmet Baturalp ve Tuncer Kobaner idi. Lig'de 8 maçta 505 sayı ile sayı kralı oldum. Millî takımda Turhan Tezol, Can Bartu, Şengün Kaplanoğlu, Nedret Uyguç ve Tuğrul Demir ile birlikte oynadım. Millî takımda 32 kere görev yaptım. 1959 yılında görev aldığım millî takım Avrupa Şampiyonası finallerine kaldı. Bu millî takımda Turhan Tezol, Nedret Uyguç, Özer Salnur, Tuğrul Demir, Erdoğan Karabelen, Ünal Büyükaycan, Şengün Kaplanoğlu, Tunç Erim, Ali Kazaz, Mehmet Baturalp ve Güner Yalçıner vardı.

1963 yılında profesyonel sporculuk hayatımı noktaladım. 1964-1966 yılları arasında askerlik görevim sırasında Muhafızgücü'nde oynadım ve takım kaptanlığı yaptım. 2001 yılında bizden 42 yıl sonra finale kalan Türk Millî Basketbol Takımı'nın yapacağı final maçından önce, İstanbul'da finale kalan millî takımın oyuncuları olarak sahay çağrılmamız ve Federasyon tarafından birer şilt ile ödüllendirilmemiz benim ve arkadaşlarım için guru verici bir olay oldu. O gün 12 Dev Adam bizlere 1959 yılını bir kere daha yaşattı.

Hepsine teşekkürler.

Ömer Urkon '1956